یکی از پرتکرارترین سوالات 80 درصد مراجعینی که میخواهند جلوه لبخندشان را دو چندان کنند این است که:
لمینت یا کامپوزیت؟ کدام روش بهتر است؟
آقای دکتر تفاوت کامپوزیت با لمینت چیست؟
به همین جهت تصمیم گرفتم تا در این مقاله به صورت کامل کلیدیترین تفاوتهای این دو روش دندانپزشکی زیبایی را شرح دهم. پس از گذشت چند دقیقه کوتاه و خواندن این مطلب شما دید بازتری به دو روش لمینت و ونیر کامپوزیت خواهید داشت و در نتیجه، تصمیم قاطعانه تری هم برای بهبود زیبایی لبخندتان میگیرید.
قبل از هر صحبتی باید بگویم که هر دو روش لمینت و کامپوزیت دندان جزو درمانهای زیبایی دندان هستند و به افزایش زیبایی و ایجاد تغییرات مثبت در ظاهر دندان کمک چشمگیری میکنند. در هر کدام از این روشهای زیبایی یک لایه بسیار نازک روی دندان اضافه میشود (معمولا 6 الی 10 دندان فک بالا و پایین که بیشترین جلوه را هنگام لبخند زدن دارند). ما با استفاده از این دو روش میتوانیم ویژگیهایی همچون رنگ، اندازه و شکل و شمایل دندان را تغییر بدهیم و ساختار ظاهری آن را اصلاح کنیم.
تا اینجا روش لمینت و کامپوزیت اهداف مشابهی را دنبال میکنند، اما یک تفاوت فاحش دارند: جنس مواد به کار رفته در هر کدام از این اعمال زیبایی کاملا متفاوت است. تفاوت در مواد اولیه، روند انجام کامپوزیت و لمینت را نیز با یکدیگر کاملا متفاوت کرده است. در نتیجه، با وجود تفاوت بین متریال و روند انجام روشها، هر کدام ازین روشهای زیبایی شخصیت منحصربفرد خود را دارند و ویژگی و نتیجه متفاوتی را برای مراجعین ایجاد میکنند.
فهرست مطالب
Toggleلمینت بهتر است یا کامپوزیت؟
پاسخ این سوال به عوامل مختلفی بستگی دارد. با این حال، محکمترین پاسخ را متخصص طی یک جلسه کامل معاینه به مراجعین اعلام میکند. در جلسه معاینه دندانها، رابطه بین دندانهای فک بالا و پایین مطابق با فرم صورت با دقت کافی بررسی میشود. گاهی اوقات دندانپزشک تنها یکی از این راههای درمانی را انتخاب میکند. خوب است بدانید که در برخی موارد مراجعه کننده ممکن است قبل از انجام کامپوزیت یا لمینت به یک درمان اولیه هم نیاز داشته باشد. حتی مراجعه کننده در برخی از شرایط هیچ نیازی به لمینت و کامپوزیت ندارد و تنها با ارتودنسی میتواند لبخندی زیباتر داشته باشد.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت یا کامپوزیت ونیر یک روکش نازک است که از ماده کامپوزیتی تشکیل شده است. ونیر کامپوزیت مستقیما توسط خود دندانپزشک باید طی یک جلسه (که حدوداً 5 ساعت برای هر فک طول میکشد) روی مینای دندان مراجعین قرار بگیرد. جالب است بدانید که ونیرهای کامپوزیت رنگ پذیری و شکنندگی بیشتری نسبت به لمینت دارند. با این حال، کامپوزیت دندان یک درمان پرطرفدار میان مراجعین است چرا که زمان و روند آماده شدن و نصب آن نسبت به لمینت کمتر و آسانتر است. گاهی اوقات مراجعین تنها با گذراندن یک جلسه درمان میتوانند به نتیجه دلخواهشان دست یابند.
کامپوزیت دندان مناسب چه کسی است؟
اگر شما هم جزو افرادی هستید که دندانشان ترک خورده است کامپوزیت یک گزینه ایدهال برای شماست. کامپوزیت دندان میتواند آسیب و ترک دندانتان را به خوبی بپوشاند و ظاهری زیبا و طبیعی برای لبخندتان ایجاد کند. خوب است بدانید که قسمتهایی از دندانهای آسیاب که مخصوص جویدن هستند برای کامپوزیت مناسب نیستند. کامپوزیت یک روش نسبتا خوب برای درمان دندانهای لکه دار است. همچنین، متخصصان با استفاده از روکش کامپوزیت میتوانند فاصله بین دندانها را ببندند.
تاریخچه کامپوزیت دندان را بدانید
تاریخچه کامپوزیت دندان به اواسط قرن بیستم باز میگردد. البته لازم به ذکر است که این روش هیچ زمان به کمال امروز نبوده است و به مرور زمان تکامل یافته است. پیشرفت و تکامل کامپوزیت دندان را در قسمت زیر مطالعه کنید:
- 1950 تا 1960: متخصصان در ابتدای آشنایی با روش کامپوزیت دندان از رزینهای اکریلیک استفاده میکردند. به مرور زمان، دندانپزشکان به این نتیجه رسیدند که این مواد کیفیت و دوام ضعیفی دارند و گزینه معقول و مناسبی برای ترمیم دندان نیستند.
- 1970 تا 1980: پس از اینکه متخصصان کشف کردند رزین اکریلیک مناسب نیست تحقیقات و بررسیهای خود را مجددا آغاز کردند. محققان تحقیقات خود را روی رزین حاوی مواد معدنی همچون کوارتز، سیلیس و شیشه ادامه دادند. در نتیجه، محققان به این نتیجه رسیدند که رزینهایی با پر کنندههای حاوی مواد معدنی برای استفاده دندانپزشکی گزینه مناسبتری هستند.
- 1990 تا حال: از سال 1990 تا کنون دندانپزشکی و روش کامپوزیت دندان پیشرفتهای بزرگی کرده است. به عنوان مثال، شیمی رزین، فناوری روکش و پر کنندهها و باندینگ (ترمیم آسیب دیدگی با استفاده از رزین کامپوزیت) در دندانپزشکی پیشرفت زیادی داشته است و تمام این عوامل باعث توسعه کامپوزیت شد و آن را به شکل امروزی خود در آورد. امروزه، مواد کامپوزیت دندان طول عمر بالاتری دارند و همچنین، تطابق بیشتری هم با رنگ طبیعی دندانها دارند.
پیشرفت و توسعه کامپوزیت دندان به طوری بوده است که امروزه این روش یک بخش اساسی و جدا نشدنی در دندانپزشکی است. در واقع، کامپوزیت یک راهحل قدرتمند برای بسیاری از چالشهای درمانی و زیبایی مراجعین است. کامپوزیت با ارائه روشهای کم تهاجمی برای زیبایی دندانها کیفیت قابل توجهی را به عرصه دندانپزشکی هدیه کرده است.
اگر این مطلب برای شما جذاب بود، میتوانید تاریخچه دندانپزشکی را به صورت مفصل و داستان وار در وبسایت دکتر چراغیان مطالعه کنید.
مزایای کامپوزیت دندان چیست؟
- جلوه زیبا و طبیعی: روکش کامپوزیت کاملا با رنگ دندان طبیعی شما مطابقت داده میشود. در نتیجه، کامپوزیت هیچ جلوه مصنوعی برای لبخندتان نمیسازد. همین موضوع، کامپوزیت را به یک گزینه ایدهآل برای دندانهای قسمت جلو و سایر نواحی (قابل رویت) دهان مناسب میکند.
- روش زیبایی کم تهاجم: در مقایسه با روشهایی همچون آمالگام، کامپوزیت کم تهاجمتر است. چرا که در روش کامپوزیت ساختار طبیعی دندان کمتر از روش آمالگام و سایر روشها تخریب میشود.
- عدم حساسیت به شرایط مختلف: برخلاف روشهایی که با استفاده از پرکنندههای فلزی صورت میگیرند، کامپوزیت با تغییرات دما دچار انقباض یا انبساط نمیشود و تغییری نمیکند. به مرور زمان، این ویژگی کامپوزیت میتواند احتمال ایجاد هر گونه حساسیت و ناراحتی را برای دندان کاهش دهد.
لمینت دندان چیست؟
لمینت دندان عملکردی مشابه با روکش دندان دارند، به طوری که گاهی اوقات این دو اصطلاح به جای هم استفاده میشوند. لمینتها شکل پیشرفتهتری از روکش یا ونیر دندان هستند و هر دو از نظر نتیجه و مزایا تقریبا یکسان هستند. یکی از تفاوتهای لمینت و روکش دندان این است که لمینتها نازکتر از روکشها هستند. همچنین، هنگام نصب لمینت دندان مقدار کمتری از مینای دندان برش داده میشود. تراش کمتر دندان برای سلامت دندانها مفیدتر است، با این حال، معایبی هم دارد. به عنوان مثال، اندازه و شکل دندانها چندان تغییری نمیکند، در نتیجه، ممکن است لمینت دندان ظاهر برجسته تری نسبت به روکشهای کامپوزیت و پرسلن داشته باشد.
انواع لمینت دندان و کاربردها
به صورت کلی، لمینت به دو نوع پورسلن (Porcelain) و رزین کامپوزیتی تقسیم میشود. این 2 روش تفاوتهای جزئی با یکدیگر دارند. به عنوان مثال، قیمت ونیر پرسلن یا لمینت سرامیکی از نوع رزین کامپوزیتی گرانتر است. ونیر پرسلن یا همان لمینت سرامیکی پرطرفدارترین روش بین مراجعین است که در ادامه این روش را بهتر شرح میدهم.
مزایای لمینت دندان چیست؟
همانطور که میدانید، زمانی که انواع روشهای سفید کننده دندان جواب ندهند، متخصصان با بهره گیری از روش لمینت دندان لبخندی زیبا برایتان به ارمغان میآورند. مزایای لمینت دندان به شرح زیر است:
- لمینت یک روش فوق العاده برای پوشش لکه و تغییر رنگ مشهود دندانهاست.
- لمینت حتی برای لکههای عمیق نیز موثر است.
- این روش میتواند تمام آسیبهای دندان اعم از بریدگی، ترک خوردن و فرسودگی را از بین ببرد.
- اصلاح دندانهای نامرتب یا ناهموار به کمک لمینت کاملا امکان پذیر است.
- این روش حتی در پنهان کردن شکافهای کوچک بین دندانها نیز قوی عمل میکند.
خلق لبخند هالیوودی با لمینت سرامیکی
لمینت سرامیکی (ونیر پرسلن) کمتر از ونیر کامپوزیت مستعد لکه دار شدن است. همچنین، این روکش طول عمر بالاتری نسبت به همتای رقیبش دارد. در نتیجه، اگر به درستی از ونیر پرسلن مراقبت کنید، میتوانید از نتیجه آنها تا 10 سال لذت ببرید. ظاهر ونیر پرسلن بسیار زیبا و طبیعی است و از این مدل روکش برای طراحی لبخند هالیوودی استفاده میشود.
متخصص برای اجرای روکش دندان پرسلن، یک لایه نازک از مینای دندان مراجعه کننده را برمیدارد و تغییرات کوچکی را روی ظاهر دندانها اعمال میکند. ایجاد تغییرات روی دندانها باعث میشود تا روکش به خوبی روی دندان قرار بگیرد و ظاهر ظریف و طبیعی دندان را حفظ کند. در غیر این صورت، جلوه دندان غیر طبیعی میشود. متخصص طی عمل برای نصب ونیر پرسلن از بی حسی موضعی استفاده میکند.
مقایسه هزینه لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت
معمولا لمینت سرامیکی هزینه بالاتری نسبت به ونیر کامپوزیت دارد. در طی این مقاله گفتیم که ونیر کامپوزیت آسیب پذیری بالاتری دارد، اما نسبت به لمینت راحتتر ترمیم میشود. به طور کلی، مراحل ترمیم و تعمیر کامپوزیت بسیار ساده تر از لمینت است. حتی گاهی اوقات، لمینتهای سرامیکی قابل ترمیم نیستند و در صورت آسیب جدی باید تعویض شوند.
کدام روش طبیعی تر به نظر میرسد؟ لمینت یا کامپوزیت؟
ذرات لمینت به خصوص ونیر پرسلن بهتر از روکش کامپوزیت نور را از خود عبور میدهند. به همین دلیل، روکشهای لمینت ظاهری درخشانتر از ونیر کامپوزیت دارند.
مقایسه ضخامت لمینت و کامپوزیت
جالب است بدانید که روکشهای لمینت به اندازه لنز چشم ضخامت دارند. ضخامت روکش لمینت 0.1 میلی متر است و برای قرار گیری نیاز است تا 0.2 میلی متر از ضخامت دندان کم شود. در مقابل، گاهی اوقات برای نصب روکش کامپوزیت نیاز است تا 1 میلیمتر از ضخامت دندان تراشیده شود. در برخی شرایط دندانپزشک تشخیص میدهد تا ونیر کامپوزیت را بدون ایجاد تراش روی دندان قرار دهد. در نتیجه، اگر به دنبال استفاده کوتاه مدت از روکشها هستید کامپوزیت گزینه ایدهآل تری برای شماست.
کدام روش طول عمر بالاتری دارد؟ کاپوزیت یا لمینت؟
معمولا طول عمر هر دو روش کامپوزیت و لمینت کاملا به نحوه نگهداری مراجعین بستگی دارد. اگر دستورالعملهای متخصص را به خوبی رعایت کنید، طول عمر لمینت از کامپوزیت بیشتر است. به طوری که طول عمر کامپوزیت حدود 5 تا 7 سال است و این در حالی است که طول عمر لمینت بین 10 تا 15 سال است. کامپوزیت بیشتر از لمینت در معرض تغییرات حاصل از حرارت قرار میگیرد و شاید همین دلیل باعث میشود تا ونیر کامپوزیت رنگ پذیری بالاتری نسبت به لمینت داشته باشد.
مهمترین دلیل ماندگاری لمینت این است که رنگ پذیری و واکنش آن نسبت به شرایط مختلف مشابه دندان واقعی است. همچنین، از آنجایی که مواد لمینت در دمای بالای 700 درجه سانتیگراد ساخته میشوند، ساختار محکم و بادوامتری هم دارند. در مقابل، کامپوزیت بوسیله یک نور آبی رنگ در دهان محکم میشود و استحکام کمتری نسبت به پرسلن یا لمینت دارد.
مقایسه مدت زمان درمان کامپوزیت و لمینت
همانطور که گفتیم، برای انجام لمینت دندان به تراشیدن زیاد دندان نیاز نیست. در نتیجه، لمینت نسبت به کامپوزیت در مدت زمان کوتاهتری قابل نصب است (+20 دقیقه). با این وجود، طول درمان لمینت نسبت یه طول درمان کامپوزیت طولانیتر است. با استفاده از روش کامپوزیت در مدت زمان کوتاهتری میتوانید به نتیجه دلخواهتان دست یابید.
مقایسه لمینت و کامپوزیت از نظر مراحل درمان و آماده سازی دندان
لمینت در لابراتور ساخته میشود اما مواد کامپوزیت توسط دندانپزشک تهیه میشوند و این یکی از تفاوتهای مهم لمینت و کامپوزیت است. مواد لمینت باید با دقت و مواد باکیفیت و مخصوص در لابراتور دندانپزشکی ساخته میشود، به همین دلیل فرایند آماده سازی روکش لمینت از کامپوزیت طولانی و پیچیده تر است. همچنین، متخصص برای اینکه بتواند روکش لمینت را به خوبی روی دندان قرار دهد باید شکل دندانهای طبیعی را کمی تغییر دهد. این کار به جهت تناسب و نصب هر چه بهتر روکش لمینت روی دندان صورت میگیرد.
دندانپزشک با برداشتن یک لایه نازک و اعمال تغییرات کوچک روی مینای دندانها ظاهر آنها را برای قرار دادن لمینت آماده میکند. با این کار دندانها به هیچ عنوان ظاهر حجیم و غیر طبیعی پیدا نمیکنند. این روش غیر قابل برگشت است و میتواند برای مراجعین حتی دردناک هم باشد. از طرفی، برای گذاشتن روکش کامپوزیت نیازی به آماده سازی پیچیده ای نیست و در سادهترین حالت ممکن میتوانید به نتیجه دلخواهتان برسید. همچنین، روکش کامپوزیت غیرقابل برگشت نیست و میتوانید با مراجعه به دندانپزشکی آنها را بردارید.
تفاوت لمینت و کامپوزیت در مراقبت و نگهداری پس از عمل
از آنجایی که روکش لمینت مستعد لکه گیری نیست نیازی هم به نگهداری به خصوصی ندارد. شما میتوانید به راحتی غذاهای مورد علاقتان از جمله قهوه را بدون نگرانی میل نمایید. از طرفی دیگر، روکشهای کامپوزیتی مستعد لکه گیری هستند و به مراقبت و نگهداری بیشتری هم نیاز دارند. به عنوان مثال، باید از مصرف غذاهایی که میتواند موجب لکه گرفتن دندان شود مراقبت کنید. همچنین، مصرف غذاهای خیلی سفت نیز میتواند روکش کامپوزیت را بشکند. خوب است بدانید که روکش کامپوزیت به شدت در برابر نوشیدنیهای حرارتی حساس است. در نتیجه، از مصرف نوشیدنیهای خیلی داغ باید پرهیز کنید.
پورسلین (لمینت) یا ونیر کامپوزیت، کدام یک برای شما بهتر است؟
در حالی که شباهتهایی بین روکش کامپوزیتی و پورسلین (لمینت) وجود دارد، روکشهای پورسلین نیاز به انجام کارهای آزمایشگاهی دارند و معمولاً 1 تا 3 ماه طول میکشد تا ساخته شوند. ولی ونیرهای کامپوزیت نه تنها میتوانند در یک روز اجرا شوند، حتی به مرور زمان اگر بخواهید به آنها اضافه کنید یا تغییری ایجاد کنید، انتخاب بهتری هستند. این ویژگی باعث میشود روکشهای کامپوزیت انعطافپذیرتری بیشتری داشته باشند، زیرا مجبور نیستید از قبل تعهد بزرگی داشته باشید و شما آزادی بسیار بیشتری برای ایجاد تغییرات در آینده دارید.
لمینت یا کامپوزیت، کدام یک درمان بهتری است؟
ونیر کامپوزیت و لمینت هر دو راه خوبی برای بهبود ظاهر دندان و خلق لبخندی جذاب هستند. همچنین، هر دوی این روشها غیرتهاجمی هستند و در مدت زمان نسبتا کوتاهتری شما را به نتیجه میرسانند. با این حال، همانطور که در طی این مقاله گفتیم، کامپوزیت و لمینت از نظر مواد اولیه، هزینه و زمان نتیجه دهی کاملا متفاوت هستند، بنابراین اینکه شما کدام روش را انتخاب میکنید به خودتان، انتظارتتان و توصیههای متخصص مورد نظرتان بستگی دارد.
سوالات متداول تفاوت کامپوزیت با لمینت
تفاوت لمینت و کامپوزیت چیست؟
کامپوزیت طول عمر کمتری نسبت به لمینت دندان دارد. مقاومت کامپوزیت در برابر لکه و تغییر رنگ کمتر از لمینت است. مواد به کار رفته در این دو تکنیک نیز متفاوت است.
معایب کامپوزیت دندان چیست؟
با اینکه امروزه با پیشرفت فناوریهای دندانپزشکی روکش کامپوزیت یک روش بادوام است اما این ماده بیشتر در معرض خرد شدن و لکه دار شدن قرار میگیرد و طول عمر آن بین 5 تا 10 سال است.
آیا کامپوزیت دندان بهترین انتخاب است؟
این موضوع به اندازه و محل ناحیه آسیب دیده، سرعت درمان و میزان بودجه شما بستگی دارد. کامپوزیت دندان قیمت مناسبتری نسبت به لمینت دارد و شما میتوانید حتی در یک جلسه آن را به سرانجام برسانید.
تهیه شده توسط: دندانپزشکی دکتر چراغیان
منابع
https://www.youtube.com/results?search_query=Porcelain+vs+Composite